13 julio 2012

Confirmat: les sirenes no existeixen


Joan Pau Inarejos
......
Ho ha dit el Servei Nacional d’Oceanografia dels Estats Units. Es veu que era urgent aclarir-ho, perquè el Discovery Channel ha escampat el desconcert entre la població amb un suposat documental una mica ambigu sobre l’estatus empíric de les llegendàries criatures marines. Uns quants espectadors crèduls han despenjat el telèfon i, ves per on, l’autoritat científica ha hagut de sortir al pas –locució greu, estrella de sheriff- per assegurar que “mai no s’ha trobat cap evidència de l’existència d’humanoides aquàtics”. Gràcies.

Home, tampoc calia ser tan directe. Poc o molt ja ens ho pensàvem, però això de desacreditar els personatges mitològics amb documents oficials és com enviar cartes a la canalla amb les factures nadalenques al Toy’s “R” Us. Coses que no calen. Tothom té dret a somiar que, qualsevol estiu, en comptes de plagues de meduses, fregarà el banyador amb les escates d’una donzella amfíbia. Que no ens robin el plaer literari d’imaginar Cristòfor Colom albirant dones amb cua de peix, encara que fossin les cues d’espàtula dels manatís (uns mamífers més aviat poc estilitzats). I si l’Empordà no es va formar pels afers carnals entre un pastor i una sirena, a nosaltres tant se'ns en dóna. Que la realitat no ens arruïni una bona fantasia, eròtica o no.

Tot sigui dit de passada, els antics grecs encara deuen riure amb el certamen de bellesa aquàtica que ens hem muntat a propòsit d’aquest mite, perquè les sirenes d’Ulisses s’assemblaven tant com zero a l’Ariel de Disney, l’habitant de bronze de Copenhaguen o la trèmula Astrid Bergès-Frisbey de ‘Pirates del Carib’. Ben al contrari, les fonts primigènies les descriuen com unes ocellotes repulsives i perilloses, això sí, amb una veu encisadora que obligava l’heroi de l’Odissea a lligar-se al pal de la nau fins que passés el perill.

Des d’aquesta banda de l’Atlàntic potser ens ruboritza la infantil nota de premsa del servei oceanogràfic ianqui, però no seria gens sobrer recordar que parlem d’un país on molta gent creu que el món es va fer en set dies o que Kennedy encara volta entre nosaltres... I què carai, jo també em mullaré -mai més ben dit-: crec que les sirenes existeixen i viuen en una comuna hippie amb Bob Esponja, Elvis Presley i Bin Laden. Oh yeah.

3 comentarios:

Glòria dijo...

sí senyor ! estic amb tu!

Anónimo dijo...

no

Anónimo dijo...

no si existen